lørdag 15. oktober 2016

MOOC SJOKK

MOOC eller Massive open online courses, bringer kunnskapen ut til folket! Nettbaserte studier øker i omfang, Men er det egentlig så nytt? Er det ikke nøyaktig det samme som gamle dagers brevkurs som har tatt i bruk dagens teknologi? Det som kan være faren med dagens nettbaserte studier er når de blir gjennomført som om de var et brevkurs. Lenker, filmer og sosiale media spiller en viktig rolle i læringsprosessen og ikke minst i motivasjonen. Vi trenger felleskapet for å få fullt utbytte av studiene. Det å ha både et digitalt og et analogt læringsfelleskap er en stor fordel. Hvis en skal basere studiene kun på det en har tilgang til via skjermen kan motivasjonen bli lidende, det er fort gjort å føle seg ensom. Når man har en studiegruppe som treffes IRL (In real life) er terskelen lavere for å stille spørsmål og få hjelp.

Som mangeårig nettstudent har jeg også erfart at nettmøter og nettforelesninger som foregår i samtid sikrer fremdriften i studiene bedre enn studier man må gjennomføre på egen hånd.

Hvis læreren selv har gjennomført nettbaserte studier vil det kanskje være lettere å finne ut hva som motiverer elevene til å bruke mulighetene med "flipped classroom"? Jeg har en mistanke om at elever heller ser filmer som deres egen lærer har laget enn filmer som blir linket til på YouTube. Til å begynne med kan det føles tidkrevende å skulle produsere egne filmer, det finnes jo allerede så mye som andre har laget. På sikt lønner det seg nok alikevel, og etterhvert går det fortere å produsere, i tillegg til at man etterhvert bygger seg opp et lite bibliotek med egne filmer. I et tidligere IKT-studie lagde jeg en film om hvor viktig det er å ikke dele passordet sitt med andre, den har jeg måtte vise flere ganger for elevene mine. Det er like moro hver gang! Den kan du se her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar